fbpx

Inilah sebab mengapa perkhidmatan Facebook, WhatsApp dan Instagram tergendala

Baru-baru ini ramai pengguna aplikasi Facebook, WhatsApp dan Instagram mengalami masalah ketika menggunakan aplikasi tersebut. Bukan di Malaysia sahaja terjejas, namun seluruh dunia juga mengalami…
oleh

Admin

Masa Baca

5 minit

diTerbitkan Pada

October 5, 2021

Kongsi diSocial media

Baru-baru ini ramai pengguna aplikasi FacebookWhatsApp dan Instagram mengalami masalah ketika menggunakan aplikasi tersebut. Bukan di Malaysia sahaja terjejas, namun seluruh dunia juga mengalami masalah yang sama.

Walau bagaimanapun, semua pelayan kembali dalam talian dan Facebook baru saja mengirim sebuah kenyataan yang menyatakan permintaan maaf mengenai masalah yang berlaku. Jurutera FB mendapati bahawa perubahan konfigurasi yang dilakukan pada router backbone adalah sebab utama gangguan rangkaian.

Untuk pengetahuan, router backbone digunakan untuk menyelaraskan trafik rangkaian antara pusat data Facebook di seluruh dunia. Oleh itu, terdapat kesan rantaian sistem di seluruh dunia selama lebih kurang 6 jam.

Tambahan, pada ayat terakhir kirimannya mengatakan bahawa terdapat “perubahan konfigurasi yang salah”. Facebook juga memberitahu data pengguna tidak terganggu semasa penyelenggaraan dilakukan.

Pengguna di Malaysia tidak berapa terkesan kerana ia berlaku pada lewat malam.

Kategori

Umum
Matawang Kripto 
Gadjet
Kesihatan
Keselamatan
Pertanian
Makanan
Ekonomi
Kercedasan Buatan
Angkasa
Kenderaan
Sains
Bio Teknologi
Alam Sekitar

Perkhidmatan kami

Reka Laman Web
Reka Grafik
Pembagunan Laman Web
Pengurusan Laman Sosial
Pembagunan Produk
Produk Digital
Pengurusan Iklan Sosial Media

Lain - Lain

Disclaimer
Privacy Policy
Bagi kami Tip (ko-fi)

Media Sosial

Facebook
Instagram

Hubungi kami

Email
Telefon
Whastapp

Hak Cipta terpelihara. CopaStudio 2021.

www.copa.my

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram